Possible X-plane bug.

Report problems with JoinFS.
User avatar
Grumpy
Posts: 89
Joined: Mon Oct 10, 2016 2:30 am

Possible X-plane bug.

Postby Grumpy » Sun Dec 09, 2018 1:26 am

Peter, a new thing has happened.
All but one of our team are FSX-SE users, except Tom, who has gone over to the dark and murky side of X-Plane

All was well, Tom is a clever guy, and did everything al lright, plugin installed and yes, we see him, he sees us and so on and so on.
I am not familiar with Xplane, or how it sees ai traffic, oe even its setup, so I cant advise Steve on the next step.

We, as a matter of policy and support, install your new versions as soon as they arrive, and I post this fact on our website as soon as I notice that such a new version is available.

We rarely have any trouble, as you will have noticed from my posts here.

HOWEVER... and I know you were waiting for that HOWEVER to happen,
Steve, who is an FSX user, started getting a plethora of AI traffic. See pretty picture.... A snip from Steve's computer, and Plan-G

Image

They are ALL N1548W, HIS callsign.

Nothing has changed on Steve's computer, He copied MY setup for traffic, and I rarely see AI or duplicates of other traffic. Picture below....

Image

It seems to be echoing something from somewhere, for the numbers keep increasing the longer he stays connected.
he is the ONLY one with this problem. Although, on occasions, I will get a couple of strays, but they disappear fairly quickly.


We are at a loss.
Do you want any other info? Log files etc, anything from Tom and XPlane?

Anything we can supply to help, we will do.


Regards etc......

bob

User avatar
Peter
Site Admin
Posts: 1459
Joined: Fri Sep 23, 2016 8:51 am

Re: Possible X-plane bug.

Postby Peter » Sun Dec 09, 2018 9:42 am

Hi Bob,

Well, if anything he's not short of company on the flight. But, seriously, you started talking about Tom, but then switched to Steve. Did you mean it was Tom with X-Plane that was having the problem. Just need to make sure that it was the X-Plane guy with the problem.

I use X-Plane a lot now but haven't seen this yet, but I'll need to do more stress testing to see if I can reproduce it.

If it's X-Plane then it's strange because X-Plane only allows 20 extra AI aircraft and your picture has a lot more than 20.

Could you ask him to open the monitor window with View|Monitor, tick the log option, open the logs, post the information from log-current here and I'll take a look?

Also ask him to look at View|Aircraft. Is that also filled with objects?

One final thing to ask, does he use other plugins for IVAO and VATSIM. If so, he needs to disable those when using JoinFS. I use xOrganizer to quickly turn these on and off before running X-Plane.

Peter

User avatar
spokes2112
Posts: 39
Joined: Wed Dec 21, 2016 3:05 am
Location: KGRB

Re: Possible X-plane bug.

Postby spokes2112 » Sun Dec 09, 2018 2:38 pm

It sure does look like a "boat load" :lol: of AI boat traffic.

User avatar
Grumpy
Posts: 89
Joined: Mon Oct 10, 2016 2:30 am

Re: Possible X-plane bug.

Postby Grumpy » Sun Dec 09, 2018 11:45 pm

Peter wrote:Hi Bob,

Well, if anything he's not short of company on the flight. But, seriously, you started talking about Tom, but then switched to Steve. Did you mean it was Tom with X-Plane that was having the problem. Just need to make sure that it was the X-Plane guy with the problem.


Tom is Xplane
Steve is FSX

Peter wrote:I use X-Plane a lot now but haven't seen this yet, but I'll need to do more stress testing to see if I can reproduce it.

If it's X-Plane then it's strange because X-Plane only allows 20 extra AI aircraft and your picture has a lot more than 20.

Could you ask him to open the monitor window with View|Monitor, tick the log option, open the logs, post the information from log-current here and I'll take a look?

Also ask him to look at View|Aircraft. Is that also filled with objects?

One final thing to ask, does he use other plugins for IVAO and VATSIM. If so, he needs to disable those when using JoinFS. I use xOrganizer to quickly turn these on and off before running X-Plane.

Peter


Do you want the log file from Steve, FSX? We will take a copy on todays flight just in case.

B

User avatar
Grumpy
Posts: 89
Joined: Mon Oct 10, 2016 2:30 am

Re: Possible X-plane bug.

Postby Grumpy » Wed Dec 12, 2018 11:02 pm

Apologies for the delay replying. Life got in the way....

Tom = Xplane
Steve - FSX

Steve is the guy with flight company!!

Just out of interest, please find attached, a few log files.
Raymonds is FSX, as is mine.
More to follow after todays flight.

Edit....
Steve $3 is from today.
The rest are on my flight computer and I will add them when I am back in my office. I will tell you when I am finished.
As an observation, every time Steve gets close to water a large lake or the sea, he gets AI stuff.
This seem to be happening since JFS ver 13.
Attachments
Stevie monitor log #3.zip
(139.56 KiB) Downloaded 16 times
Raymond log-current.zip
(10.2 KiB) Downloaded 18 times
jfs-log-Bob-fsx.zip
(21.8 KiB) Downloaded 17 times

User avatar
Grumpy
Posts: 89
Joined: Mon Oct 10, 2016 2:30 am

Re: Possible X-plane bug.

Postby Grumpy » Tue Dec 18, 2018 7:06 am

Peter, we solved it!!

Hip, hip, hooray!!

Its MY fault.
See this pix?

Image

The lead up.
Raymond started the ball rolling by getting everybody to close JFS down, disconnect from PlanG and at his request, log back in one at a time.
Everything was cool, until I returned from downstairs, and caught up with what Raymond was doing.

The spurious aircraft that Steve was experienced was MY fault.
Cutting to the chase....
I turned Leisure boats , ships and ferries, Road vehicles and Airport vehicles off.
All the spurious AI traffic disappeared.
As part of the search for the FSX actual culprit, I then turned my traffic back on, one section at a time.
Of course, Mr Culprit was the last one found.

Why would Leisure boats create AI aircraft for another user, and all be wearing the same Ident as the victim?
Except for ME, and I consistently got 3 copies of Art, who is also a New Zealander. Coincidence?

I hope you can cast a light on this. Ok, we solved it, or, we found out how to mask it.
When did it start? During the last round of JFS updates.

I have ALWAYS had the traffic set as per pix, above. Its my default setting.

Regards , Bob

User avatar
Peter
Site Admin
Posts: 1459
Joined: Fri Sep 23, 2016 8:51 am

Re: Possible X-plane bug.

Postby Peter » Tue Dec 18, 2018 7:18 am

I wondered why they were only over the sea. That makes sense now. It’s a bug alright, no idea why it only just turned up though.

I’ll investigate. I suggest you temporarily turn off leisure boats until the problem is fixed.

Good bit of debugging, that. Well done.

Peter

User avatar
Grumpy
Posts: 89
Joined: Mon Oct 10, 2016 2:30 am

Re: Possible X-plane bug.

Postby Grumpy » Wed Dec 19, 2018 1:23 am

I have done that. I like to have a small amoumt of ground and sea traffic, it adds to the ambience. (I have been looking for a use for that word for ages)

The debugging was the easy bit, Peter, the WHY is the hard bit.
We have a very good team at FBW, we are all friends, as well as Flight simmers.

B


Return to “Bugs”